2017. szeptember 7., csütörtök

Fiatalító kurkuma pakolás





Már nagyon sokszor szembejött velem a kurkuma, de nem csak, mint konyhai fűszer, hanem, mint kozmetikai alapanyag, de valahogy nem érdekelt, nem volt kedvem pepecselni ilyesmivel. Viszont manapság kísérletező kedvemben vagyok, így ez is belekerült a repertoárba :):):)

A kurkuma a gyömbérek családjába tartozó, délnyugat-indiai eredetű növény, amelynek a gyökerét használjuk fel – hazájában gyakran nyersen is, hozzánk azonban általában már szárítottan érkezik egész és őrölt formában, illetve granulátumként.

A pakoláshoz szükség lesz a kövekezőkre:


  • 1 csapott kiskanál kurkuma por (szinte már minden közértben lehet kapni kis tasakban)
  • 1 púpos kiskanál natúr joghurt
  • 1/2 kiskanál méz
A hozzávalókat kikeverjük - az a jó, ha sűrű a keverék, mert akkor ez a brutál sárga krém nem folyik és csepeg mindenfelé. Én reggel készítettem el, de csak este tudtam felkenni, így még extra hűtötte is az arcbőröm. Ráadásul jó is, hogy csak este tettem fel, mert lemosás után maradt egy kis sárga bőrszínbeütésem, ami viszont reggelre eltűnt :)
 Lefedve egy napot eláll a hűtőben.
Az arcunkat alaposan megtisztítjuk, a hajunkat összefogjuk és valami kevésbé kedvelt pólót vegyünk fel, amit nem sajnálunk besárgítani :) 
Felkenjük az arcunkra és a dekoltázsunkra is és 20 percig hagyjuk hatni. Azután hideg vízzel lemossuk, hidratáljuk és már kész is az össz-vissz 30 perces szépség és én-idő :)





Miért jó a kurkuma az arcunknak?

  • A kurkuma fertőtlenítő és antibakteriális tulajdonságai miatt hatékonyan kezeli a pattanásokat, és ragyogó bőrt eredményez. A kurkumás arcpakolások nem csak eltüntetik a pattanások után maradt hegeket és gyulladást, de csökkentik a faggyúmirigyek zsírkiválasztását is.

  • Halványítja a sötét foltokat az arcbőrön

  • A kurkumában lévő kurkumin antioxidáns hatása majdnem azonos a C- és E-vitaminéval. Antioxidáns, tehát véd a szabad gyökök ellen, amelyek sejtkárosodást okoznak.

  • A kurkumin nyugtató hatással is bír, amit főleg ekcémával, pszoriázissal, szklerodermával, rosaceaval, illetve más bőrbetegségekkel küzdők használhatnak ki. Bár ezeknek a betegségeknek a kiváltó okai egészen eltérőek lehetnek, az közös bennük, hogy mindegyik bőrgyulladásos tüneteket idéz elő – azt pedig továbbra is tudjuk, hogy a kurkuma nagyszerű gyulladáscsökkentő hatással bír. Azt találták egyébként, hogy a kurkumin képes blokkolni az NF-kB nevű komplex fehérjét, ami az immunrendszernek a stresszre, UV sugárzásra, és egyéb külső hatásokra adott válaszainak létrehozásban vesz részt - túlműködése azonban összefüggésbe hozható a gyulladásos és autoimmun betegségek, a rák, különböző vírusos fertőzések és függőségek kialakulásával is. A kurkumin viszont megállítja a gyulladást, miközben védi is a bőrt azáltal, hogy javítja a kollagén-termelést és megköti a szabad gyököket.

Pattanásos bőrre - Keverjünk össze őrölt kurkumát és egy kiskanál joghurtot, majd adjunk a keverékhez 1 kiskanál citromlevet. Vigyük fel az arcra, hagyjuk fent 10 percig, majd langyos vízzel öblítsük le. A pattanások után maradt hegekhez keverjünk össze kurkumát és vizet, vigyük fel a hegekre és hagyjuk fent 15 percig.


 Arcpakolás zsíros bőrre - A kurkuma jót tesz a zsíros bőrnek, mivel szabályozza a faggyúkiválasztást. A szantálfa összehúzza a bőrt és vérzéscsillapító, a narancslé pedig C-vitamint tartalmaz, ami segít a szépséghibák eltüntetésében. Zsíros bőrre való krémet úgy készíthetjük, ha összekeverünk másfél evőkanál őrölt szantálfát és egy csipet őrölt kurkumát 3 evőkanál narancslével, majd felvisszük az arcra. Hagyjuk fent 10-15 percig, majd langyos vízzel öblítsük le.
 Arcpakolás száraz bőrre - Ha száraz a bőr van, keverjünk össze egy tojásfehérjét, 2 csepp olíva olajat, friss citromlevet, rózsavizet és egy csipet kurkumát. Ez a krém minden száraz bőrfelületre felvihető, mint például az arc, nyak, könyök és térdek. Hagyjuk teljesen megszáradni, majd meleg vízzel öblítse le.
Nyugtatja az égéseket - Mivel a kurkumának fertőzés gátló hatása van, gyors segítséget nyújt égések esetében. Keverjünk össze kurkumát és aloe vera zselét, majd vigyük fel az égésre.
Halványítja a bőrön a sötét foltokat - A barnaság csökkentéséhez keverjünk össze őrölt kurkumát citrom- vagy uborkalével, majd vigyük fel az érintett területre 20-30 percre, végül vízzel mossuk le. A hatékony eredmény érdekében rendszeresen ismételjük meg.
(Forrás: www.drtihanyi.com, fuszeresz.blog.hu)
(Fotó: http://vergecampus.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése