2017. augusztus 1., kedd

Miért (v)együnk sárgadinnyét? És miért készítsünk belőle arcmaszkot?




Mert finom :):):) Gyerekkoromban inkább a zöld "cukordinnyét" ettük, de itt Pesten valahogy mindig a narancssárga belsejűt szoktuk venni... Tulajdonképpen mindegy is, a lényeg, hogy sokat fogyasszunk belőle, mert nagyon-nagyon egészséges - kifacsarhatjuk a levét, készíthetünk belőle sorbetet, mennyei eledel sonkával, tehetjük salátába, készíthetünk belőle gyümölcssalátát, levest és tehetjük süteménybe vagy fagyit is gyárthatunk belőle. Ja, én arcpakolásként is kipróbáltam a hétvégén a Kiskegyedben talált recept alapján :)

Kalóriaszegény, így a diétázók is bátran fogyaszthatják ezt a vélhetően Ázsiából származó csemegét. Termesztése azokon a vidékeken ajánlott, ahol hosszú és meleg a nyár, így elegendő ideje van a termésnek a beéréshez, s cukortartalmát is befolyásolja az éghajlati hőmérséklet. Több fajtáját ismerjük: héja lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált, húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú. A különféle fajtáknak rendszerint különbözik színük is, sőt tápanyagtartalmuk is.  

Sárgadinnye élettani hatásai

 
Ásványi anyagok
A sárgadinnyében magas arányban található a cink, a foszfor, a kalcium, a kálium, a króm, a magnézium, a mangán, a nátrium, a réz és a vas, valamint különböző gyümölcssavak is. 
Rendszeres fogyasztásával biztosítjuk a szervezet egész napi ellátását ásványi anyagokból.
 
Vitaminok
Vitaminok közül a sárgadinnye nagy mennyiségben tartalmazza azokat a vitaminokat, amelyekre szervezetünknek minden nap szüksége van. 
Ilyen az A-, a B1-, B2- és a C-vitamin. Ezeknek köszönheti a dinnye az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásai nagy részét.
 A sárgadinnye C-vitamin forrás is, ami a szervezetbe juttatás után antioxidánsként működik.  A C-vitamin ezen kívül a fertőzések ellen is véd, "leszámol" számos baktériummal és vírussal. A C-vitaminban gazdag táplálkozás csökkenti a szívbetegségek kialakulását, agyi katasztrófákat, illetve a rákos sejtek megjelenését a szervezetben.
A sárgadinnyében több a béta-karotin, mint a barackban, a grapefruitban, a narancsban, a kajsziban, a nektarinban vagy a mangóban - gyakorlatilag ugyanannyi, mint a sárgarépában. Ez az anyag adja sárga színét, amely erős antioxidáns és a szervezetben A-vitaminná alakul. Az A-vitamin nagyon fontos ahhoz, hogy a szemünk, a vérünk és az immunrendszerünk egészséges legyen. Karotin tartalma miatt a sárgadinnye a lázas és gyulladásos betegségek gyógyszere is.
Sok benne a folsav, vagy más néven B-9 vitamin csökkenti bizonyos rákfajták kialakulásának esélyét, segít az idős embereknek, hogy megőrizzék a memóriájuk frissességét. Ahhoz is fontos, hogy a magzat fejlődése során megakadályozza az idegcső-záródási rendellenességek kialakulását. A szükséges napi bevitel mennyisége körülbelül 400 mikrogramm; két csésze sárgadinnye 75 mikrogrammnyit tartalmaz.

 
Rosttartalom
A sárgadinnye rosttartalma kifejezetten magas, ezért kiváló segítség lehet az emésztés, különösen a bél egészségének megőrzésére. 

Bélgyulladás
Jótékonyan hat még a vékony- és vastagbélgyulladásra, felélénkíti a veseműködést, illetve a köszvény és reuma ellenszerét is rejti.Azoknak is ajánlják fogyasztását, akik menstruáció előtt fájdalmas időszakokat élnek át. 
Mindezt anélkül teszi, hogy különösen megterhelné a bélrendszert, vagyis nem csak tisztít és gyógyít, de mindezt kíméletesen is teszi!
 
Immunrendszer
A sárgadinnye kiváló immunrendszert erősítő hatással is rendelkezik. 
Segít a méregtelenítésben, így szervezetünk erősebbé és ellenállóbbá válik az esetleges fertőzésekkel, kórokozókkal szemben. Betegség utáni lábadozáshoz például tökéletes választás!
 
Hidratálás
sárgadinnyéneknagyjából 90 százaléka víz, így remek hűsítő a forró nyári napokon, és segít abban, hogy megfelelően hidratált maradjon a szervezetünk. Ha elég folyadék van a szervezetünkben, szívünknek nem kell olyan keményen dolgoznia, jobb az emésztésünk, egészségesebbek a veséink, és a vérnyomásunk is könnyebben marad egészséges szinten.

 
Kiütések az arcon
Ha arcunk bőrén apróbb kiütéseket tapasztalunk, amely akár a meleg számlájára is írható, akkor szintén jó szolgálatot tehet egy kis sárgadinnye. 
Mindegy, hogy belsőleg vagy külsőleg alkalmazzuk, a kiütések eltűnnek, arcunk bőre fiatal és üde lesz. 
 
Fogyókúra
A sárgadinnye ideális segítségünk lehet a nyári fogyókúrában is. Rostjaival élénkíti az emésztést, vitaminjainak és ásványi anyagainak köszönhetően pedig megoldja a szervezet egészséges táplálását, alacsony a kalóriatartalma. A benne lévő folyadék pedig teltség érzést okoz, így ritkábban érezzük magunkat éhesnek, helyette inkább aktívnak és energikusnak érezzük magunkat!  (Forrás: exastudio.hu)

Hidratáló, nyugtató és tonizáló arcpakolás sárgadinnyéből



Hozzávalók:
  • kb. 2-3 cm hosszú darab friss uborka, megpucolva, lereszelve
  • ugyanekkora darab sárgadinnye, felkockázva
  • 1 evőkanál sűrű joghurt
Az uborka levét nyomkodjuk ki, majd a sárgadinnyével és a joghurttal együtt tegyük egy turmixgépbe és készítsünk sűrű pépet belőle.
Mivel én eredetileg sajnos nem nyomkodtam ki az uborka levét, így az arcpakolásom nem lett elég sűrű, folyt minden felé, itt-ott némi rostos résszel. Többször is átkentem az arcom vele a 15 perces hatóidő során. 
Nagyon kellemes, hűsítő és friss érzetet kelt az arcon. Következő hétvégén is el fogom készíteni!






 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése