2017. augusztus 10., csütörtök

Miért (v)együnk őszibarackot és miért készítsünk belőle arcmaszkot...




Imádom augusztust - rengeteg friss gyümölcs van, egyik finomabb, mint a másik. A hétvégén éppen őszibarackot ettem, amikor arra gondoltam, hogy abból is készíthetnék egy pakolást... végülis, nem hiába szokták mondani: Hamvas a bőre, mint a barack... :) A pakolás receptje a cikk végén :)

De miért is jó a barack? A drtihanyi.com oldalon összefoglalták jótékony hatásait:

1, Védi a látást
A béta-karotin felelős a szemek egészségéért, az őszibarackban pedig nagy mennyiségben található, A és C-vitamin mellett. A barack rendszeres fogyasztása javítja a látást a test vérkeringésének növelésével.
A béta-karotin a retinákat is táplálja és védi a szabadgyökök káros hatásaitól, valamint megelőzi a hályogképződést és az időskori sárgafolt sorvadást is.(AMD)
2, Javítja a bőr egészségét
Az őszibarack gazdag A és C-vitaminforrás, amelyek fontosak a bőr és a nyálkahártyák egészségéhez. Az A-vitamin nedvesen tartja a bőrt, ezzel javítja a textúráját, valamint puhává és rugalmassá teszi. A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely megvédi a bőrt a szabadgyököktől. 
Napi egy nagyobb méretű őszibarack fogyasztása ragyogó és hibátlan bőrt varázsol mindenkinek. A barackot közvetlenül a bőrbe is dörzsölhetjük, ezzel megszabadulva a szemek alatti karikáktól és a ráncoktól.
3, Segít megtartani a testsúlyt
Az őszibarackban nincs zsír, és összesen (átlagosan) 68 kalóriát tartalmaz. A barack magas cukorszintje természetes, így nincs káros hatással az egészségre. Aki fogyókúrázik, annak jól jön ez a gyümölcs, hogy így elkerülje a nagy zsírtartalmú, feldolgozott harapnivalókat.
4, Megelőzi a rákot
Az őszibarack antioxidánsokban gazdag, ezzel meggátolja a rákos sejtek növekedését. Elsősorban a tüdő-, a vastagbél- és a szájüregi rák ellen tartják hatékonynak. Az őszibarackban lévő fenolsavak, név szerint a klorogénsav és a neoklorogénsav, megállítják a mellráksejteket növekedését anélkül, hogy kárt tennének az egészséges sejtekben.
5, Szabályozza a koleszterinszintet
Az őszibarack rendszeres fogyasztása segít szabályozni a magas koleszterint és fontos szerepet játszik a cukorbetegség és szívbetegségek megelőzésében. Ez főként annak köszönhető, hogy a barackban olyan fenolos vegyületek vannak, amelyek megelőzik az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL), a „rossz koleszterin” oxidációját. A béta-karotinban gazdag ételek, így az őszibarack is csökkenti a vér koleszterinszintjét.
6, Javítja a szív- és érrendszer egészségét
Az őszibarackban található antioxidánsok jót tesznek a szívnek, mert elpusztítják a szabadgyököket, amelyek láncreakciókat indítanak a szervezetben és károsítják vagy megölik a sejteket. A barackban olyan bioaktív összetevők is vannak, amelyek segítenek legyőzni a metabolikus szindrómát, az olyan kockázati tényezők kombinációját, amelyek gyulladásokat, elhízást és szívbetegségeket okoznak.
Az őszibarackban más tápanyagok is vannak, amelyek támogatják a szív- és érrendszer egészségét azzal, hogy csökkentik a koleszterinszintet és javítják a vérkeringést. Az őszibarack rendszeres fogyasztása megvéd a stroke és a szívroham ellen.
7, Javítja az emésztőrendszer egészségét
Az őszibarack fogyasztása a magas rost- és káliumtartalmának köszönhetően segít kiüríteni a méreganyagokat a vastagbélből, a vesékből, a gyomorból és a májból.
A sok rost kiszorítja a felesleges méreganyagokat a vastagbélből, a magas káliumtartalom pedig csökkenti a vesebetegségek és a fekélyek kialakulásának esélyét. Az őszibarack könnyen emészthető, így általában nem okoz semmilyen problémát a gyomornak sem.
8, Szabályozza a vérnyomást
Egy nagyobb barackban sok kálium és kevés nátrium van, ezzel elősegíti a vérnyomás egészséges szinten tartását. A kálium a nátriummal összedolgozva szabályozza a test vízszintjét és segít normalizálni a vérnyomást.
A barackban magnézium, foszfor, cink, réz, mangán, vas és kalcium is van, amelyek támogatják a vörösvérsejtek képződését. Napi egy őszibarack elfogyasztása segít megoldani a magas vérnyomás problémáját.
9, Védelmet nyújt a vérszegénység ellen
Azoknak, akik vashiányos vérszegénységben szenvednek, több vastartalmú ételt kell fogyasztaniuk. A vas elősegíti a hemoglobin termelődését, ezzel minimalizálva és megelőzve a vérszegénységet. Az őszibarack a sok vason kívül C-vitamint is tartalmaz, amely segíti a vas felszívódását.
10, Csökkenti a gyulladásokat
Az őszibarack kiváló gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A dietetikusok a barack rendszeres fogyasztását ajánlják a köszvényben vagy reumában szenvedő betegeknek. Az őszibarack magas A-vitamin tartalma segít kezelni a reumát, az enyhe hashajtó hatása pedig csökkenti a gyulladásokat – a reuma és a köszvény egyik fő tünetét. A legtöbb jótékony hatás kiélvezéséhez nyersen, a héjával együtt fogyasszuk az őszibarackot! Már napi egy friss barack is javít az étrendünkön.
 És ennyi infó után végül jöjjön a barackos arcpakolás!
Hozzávalók:
1 puha barack, megpucolva
1 nyers tojássárgája

1 kiskanál méz

A három összetevőt összeturmixoljuk. A mennyiség elég nagy, összehívhatjuk néhány barátnőnket közös arcpakolós délutánra :) Az egyveleg meglehetősen sűrű lett és szépen fel lehetett ecsettel vinni az arcra és a nyakra. Minthogy nagy a mennyiség, az egész dekoltázsunkat is beboríthatjuk vele.

Fél órát hagytam a bőrömön - közben olvasással lehet relaxálni...A fél óra letelte után nedves törölközővel letöröltem, majd megmosdottam. Nagyon szépen feltöltötte és hidratálta a bőröm. Feszes és felfrissült érzés volt utána!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése