2017. június 20., kedd

UVB, UVA, kék sugár...




Kipróbáltam (még mindig használom) egy új naptejet, azon belül is arcnaptejet, amin fel van tüntetve, hogy Kék Fény Technológiával készült... Ez a termék nem más, mint a Skeyndornak a magas faktorszámú (SPF 50) gyengéden színezett arckrémje. Nagy védelmet nyújt a magas kockázatú, érzékeny bőr esetén is. Jó hír még, hogy vízálló is. Felvitel után nem fénylik a bőr, sőt inkább matt fénye lesz!
Én csupán szérumot viszek fel a bőrömre és arra mehet is ez a naptej ezekben a nyári napokban - leginkább olyankor, amikor sok időt töltök házon kívül.

Mint már fent említettem, Blue Light Technology felirattal ellátott a tubus, gondoltam utánaolvasok mit is jelent ez. A kék sugárról kevés cikket találtam, azok is csak a szemre gyakorolt káros hatásait ecsetelték.
Kék sugár (ez már a látható tartományban van) hatására a bőrben szabad gyökök alakulnak ki, roncsoló hatása révén felgyorsítja a bőröregedést. A Skeyndor új Blue Light Technology napteje közvetlenül blokkolja a HEV (high energy visible light) sugarakat és szélesebb spektrumban védi a bőrt a káros sugaraktól. Ezzel a technológiával lecsökkenthetjük  a sötét foltok, májfoltok kialakulásának kockázatát és megvédjük bőrünket a korai öregedéstől. Ez a sugár a szemre is kártékony hatással van.
Döbbenet, hogy mennyi mindenre figyelni kell már - UVB, UVA, infravörös, kék sugár... 

Az ibolyántúliultraibolya vagy ultraviola sugárzás (röviden UV-sugárzás) a látható fénynél (400-780 nm) kisebb, de a röntgensugárzásnál (0,01–100 nm) nagyobb hullámhosszúságú; a 200–400 nanométeres tartományba eső elektromágneses sugárzás. A szó eredete, hogy a legkisebb hullámhosszúságú, de még látható fény színe az ibolya (latinulviola). Tehát az ennél nagyobb, ezen túli frekvenciájú rezgés (hullámhosszúságban ez alatti) az ibolyántúli sugárzás.

Az UV sugárzást szokás tovább bontani UV-C, UV-B és UV-A sugártartományokra.

UVA


Ezek a sugarak nagyobb hullámhosszúak (320-400 nm)
Hosszú ideig ártalmatlannak vélték az ultraibolya A-t, mára azonban kiderült, hogy alattomos módon ez a sugárzás egészen mélyre hatol, nem csupán a bőrben, hanem leginkább a szemben. Az egyre gyakrabban megjelenő szürkehályog egyik oka például egyértelműen az UV-A-sugárzás. Ez egy amolyan csendes gyilkos sugár, ugyanis áthatol a felhőkön, télen is ér minket a sugara, (ezért kell fényvédőt használni télen is), és áthatol az üvegen is, tehát sem a kocsidban, sem az otthonodban, sem az irodádban nem vagy tőle biztonságban. Egy kísérletben kiderült, hogy az irodai dolgozók körében sokkal több volt a melanómás megbetegedés, mint a szabadban dolgozók között. Ez elég meglepő volt, majd kiderült, hogy az ablak mellett dolgozók védve voltak az UVB-től az üveg által, de az UVA átmegy az üvegen is, és egész nap ki voltak téve az UVA sugárzásnak!!!
Bőrre gyakorolt hatása kettős lehet: egyrészt az ezen a tartományon érkező sugarak okozzák az "azonnali" barnulást, vagyis a pigmentekre gyakorolt hatása jelentős (és sokak által kedvelt),  ugyanakkor kutatások mára azt igazolták, hogy hatására a szervezetben szabadgyökök keletkeznek és ez a sugárzás felelős a bőr "fényöregedéséért" is. A fényöregedés az a folyamat, amikor a bőr mélyebb rétegeiben visszafordíthatatlan károsodás következik be. A bőr szerkezete megváltozik, eltűnik rugalmassága, elveszíti víztartalmát és vastagsága is változik.
A szoláriumban az UVA sugárzás 12x(!) nagyobb, így nem is olyan meglepő, hogy a szoláriumba járó embereknél 2,5x nagyobb eséllyel alakul ki laphámrák, és 1,5x nagyobb valószínűséggel bazális sejtes karcinoma. Ha pedig fiatalon, tiniként mész először szoliba, 75%-kal megemelkedik a bőrrák kockázata.

Amíg az UV-B sugárzás káros hatásai napozás után az árnyékban leállnak és elindul a szervezet gyógyulása, addig az UV-A-nál a káros hatás még órákig tart, a melanin árnyékban, akár sötétben is gyártja a bőrsejt DNS-ét károsító anyagcsere termékeket. Káros hatásai csak évekkel később válnak nyilvánvalóvá, addigra azonban a bőr (sokkal előbb a természetes öregedési reakcióknál) visszafordíthatatlan módon "megvénül". Ám nemcsak esztétikai szempontok alapján veszélyes az UV-A, hiszen bizonyos esetekben csökkenti a D-vitamin-szintet is, így a bőrrák kialakulásában is szerepet játszik.

UVB (280-320 nm)

Legjellemzőbb tulajdonsága a kétarcúság. Az UV-B-re ugyanis valóban elengedhetetlenül szüksége van szervezetünknek, e nélkül nem képződne megfelelő mennyiségű D-vitamin. Ugyanakkor a kontrollálatlan mennyiségben érkező sugarak súlyosan roncsolják a DNS-t. Olyan mutáns folyamatokat indítanak be a bőrben, amelyek egyértelműen bőrrákhoz vezethetnek.
A szemre azonban kevésbé veszélyes, mert a szaruhártya képes elnyelni, semlegesíteni annak gyilkos hatásait. (life.hu)


Nagy általánosságban tehát az a helyzet, hogy az UV-B sugarak veszélyesebbek a bőrre, az UV-A sugarak pedig a szemre. Az UV-B sugarak ellen legegyszerűbben ruházattal (könnyű hosszúnadrág, esetleg kalap) vagy a megfelelő napkrémmel lehet védekezni. A krémeken feltüntetnek egy faktorszámot, ami jellemzően az UV-B sugárzást alapul vevő relatív szám: minél nagyobb az értéke, annál több időt lehet eltölteni a napon ahhoz, hogy egységnyi változás kialakuljon. Tehát ugyanazt a bőrpírt érjük el két óra alatt 4-es faktorú krémmel, mint fél óra alatt krém nélkül. A krém azonban csak mérsékli a sugárzás hatásait, ezért érdemes a déli órákban inkább árnyékban maradni. (index.hu)


A bőr öregedése 20%-ban genetikus, 80%-ban fényöregedés. Életünk folyamán a bőrünket érő sugárzás összeadódik. Szervezetünket minél több ideig tettük ki sugárzásnak, idősebb korban annál nagyobb az esélye valamiféle kóros bőrelváltozásnak. Az UV - sugárzásnak azonban nemcsak káros, hanem kedvező hatása is van. Elősegíti az emberi szervezetben a D-vitamin szintézisét. Az átlagos mennyiségű UV - sugárzás, amely normális esetben naponta ér bennünket, nem káros, nem ég tőle le a bőrünk, nem fejlődik ki általa rosszindulatú daganat. Azonban akik sok napfénynek vannak rendszeresen kitéve (például a szabadban dolgozók) bőrük hamarabb öregszik, ráncosabb, barázdáltabb. A napsugárzásnak kitett bőrfelületekre jellemző a mély ráncosodás, értágulatok, pigment foltok és szürkés szarumegvastagodások jelennek meg rajta. Csökken a bőr rugalmassága, vízhiányossá válik, és a feszességet adó kollagén mennyisége is jóval kevesebb lesz. Gyengül a bőr immunrendszere, lassul a bőr megújulása. A sejtek degenerálódnak, fokozódik a szabadgyök-képződés. (meteoline.hu)


A legjobb, ha óvatosak vagyunk! Fehér, érzékeny és rozáceás bőrűek kerüljék a leginkább a déli, égető napsugarakat, védjék magukat fokozottabban ruházattal, naptejjel! Sok folyadék, óvatosság, mértékletesség!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése