2017. május 8., hétfő

A quinoáról...




A quinoával is úgy voltam (szégyenszemre), mint sok más egészségesnek titulált, vagy tényleg egészséges étellel - meg kellett kóstolni, ki kellett próbálni, ha már egészséges, de nem olvastam utána... :):):) Eddig két ételt is készítettem belőle: Fahéjas-kókusztejes quinoa desszertet és a Quinoa gyros feltéttel és paradicsommal.
De gondoltam, mindennek utánaolvasok, amiket a konyhában felhasználok és mondjuk nem tudom mi is az pontosan.

Ez a három színben is kapható kis magocska Dél-Amerikából származik, főleg Peru és Bolívia vidékein terem.

Némi történelem
"A legtöbb ókorban ismert és használt növényhez hasonlatosan a quinoa sem csak étkezési célokat szolgált, hanem gyógyításra és szertartásokhoz is használták. Ez a szent küldetés volt az oka, hogy az inkák által is előszeretettel fogyasztott gabona anyját, a quinoát a spanyolok mindenáron el akarták tüntetni a föld felszínéről. A quinoa, a spanyolok érkeztéig - a burgonya és a kukorica mellett - a harmadik legfontosabb alapanyag volt a környéken élők számára - igénytelensége, jó fagytűrése, valamint amiatt, hogy jól bírta a szárazságot, az erős napfényt és zavartalanul termett az Andok hegyeiben. Az ókori emberek csodálták is a növény szívósságát és éppen ezért a saját vallásuk részévé tették." (mindmegette.hu)

A növény 
A növény akár 180 cm-es is lehet, a magok a szár csúcsán nőnek. A quinoa nem gabona,  a parajok és a céklák családjába tartozik és annak ellenére, hogy Európában a magját fogyasztják, a levele is ehető! Gluténmentes, nagyon könnyen emészthető, alacsony kalóriatartalmú, magas fehérjetartalmú növény, amely tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat. Ezen kívül gazdag káliumban, mangánban, kalciumban, magnéziumban, vasban, rézben és foszforban, valamint nagyobb mennyiségű B, C és E vitamint tartalmaz.Hozzánk natúr vagy puffasztott formában érkezik.

Több, mint 120 fajtája ismert a növénynek. Legismertebb a fehér, a vörös és a fekete verzió. A fehér verzió a legismertebb és legelterjedtebb, a vöröset, amely ropogósabb szerkezetű, inkább csak köretként fogyasztják, a fekete verzió inkább édes ízű.
Én ugyan nem mostam meg, de kiderült, jobb ha átmosom, mert a növényen egy szaponin nevű kesernyés réteg van, ami csak alapos mosással távolítható el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése