2017. március 21., kedd

Aloe vera, a szépségelixír




A tavalyi nyaralásunkon, amikor egy világító toronyhoz meneteltünk fel egy magas dombra, az út szélén rengeteg aloe verához hasonló növényt láttunk. Egy pillanatig gondolkodtam, vajon levágjam e az egyiknek a levelét és bekenjem vele az arcom, de az igazság az, hogy nem vagyok növényszakértő és tartottam tőle, hogy allergiás reakciót érek el csupán, ha esetlegesen mégsem aloe az a növény... Gondoltam, majd itthon, tuti forrásból szerzem be magamnak... :)

Egy kis érdekesség a növényről:

1984-ben Ivan E. Danhof észak-texasi kutató bebizonyította, hogy az aloe vera gél rendszeres használatával akár nyolcszorosára is növelhető a kollagéntermelő sejtek képzése petyhüdt bőrnél, valamint nagyon gyorsan hatol a bőrbe ellátva azt a kellő nedvességgel, tehát döntően befolyásolja a bőr rugalmasságát és simaságát - gyakorlatilag egy szépségelixír!


Az aloe vera örökzöld növény, mely a liliomfélék családjába tartozó pozsgás növény, mely sejtjeiben vizet tud raktározni.

Gyulladáscsökkentő hatású, segíti és gyorsítja a sebgyógyulást, valamint erősíti az immunrendszert.  Tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat és nyomelemeket. Magas az A vitamin tartalma, illetve a vas, szelén, valamint a cink is.Külsőleg alkalmazva értékes anyagai a bőrön keresztül szívódnak fel.


Amennyiben valódi, 100% aloe gél tartalmú anyagot szeretnénk az arcunkra kenni, akkor használjunk friss levelet, mert a boltokban kapható aloe kencék csupán kis százalékban tartalmaznak valódi aloe verát. Milyen esetben és miért használjunk aloe verát:

• ha naponta szeretnénk ápolni a bőrünket,
• olyan kozmetikumokra van szükségünk, amelyek belülről is hat,
• természetes ápolószert keresünk,
• problémás a bőrünk,
• bőrbetegségben szenvedünk,
• könnyen végezhető, nem bonyolult, de hatásos bőrápolásra vágyunk.

Hogyan használjuk? 

Mindegy, hogy a bőrünk normál, zsíros vagy száraz, esetleg már idősebbek vagyunk. Az aloe vera ellensúlyozó és harmonizáló minden bőrtípusnál. Az aloe a bőrhöz igazodik, a száraz bőrt nedvesíti, a zsíros bőrt normalizálja.
Az érett bőrnek pedig különösen jót tesz, hiszen fokozza a kollagéntermelést.

Az aloe vera géljét minden esetben valamilyen olajjal együtt használjuk, a legjobb az avokádó, a szőlőmag-, illetve búzacsíraolaj. A szépségápolás innentől fogva a lehető legegyszerűbb: Először is, tisztítsuk le az arbőrünket tejjel és tonikkal, arra ügyelve, hogy egyik termék se tartalmazzon alkoholt!!! Csepegtessünk egy kevés olajat a levéldarabkára, és masszírozzuk a bőrt a géles oldalával. Használhatjuk dekoltázs feszesítésére, a szemkörnyék ápolására, de egyszerű hidratálásra is. 

Az aloe tartalmaz egy, a bőr számára nem hasznosítható anyagot, az aloint. Ki kell vonni a levélből, de szerencsére ez egyáltalán nem nehéz.Az aloe levél szélesebb végéből vágjunk le egy darabot, majd várjunk pontosan három percet, hogy a sárgás, keserű aloin kifolyjon. Ezután vágjunk le egy nagyon vékony szeletet, így mehetünk biztosra. Távolítsuk el a levél pereméről a tüskéket, és vágjuk ketté a levelet. Ezután már használhatjuk is a gélt. A levél négy hétig is eláll, ha viszont újra levágunk egy darabot, akkor szabaduljunk meg a beszáradt résztől, mert abban felgyűlhet a keserűanyag. (Forrás: femina.hu, noiportal.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése