2016. november 8., kedd

Napi 10000 lépés




Mindig is nagy volt a mozgás igényem, a sport gyerekkorom óta lételemem. Azt is szeretem nyomon követni, mikor, mit és mennyit edzettem és hát a mai kor technológiai vívmányai ebben nagy-nagy segítségemre vannak! Az okos órák, a hiper-szuper okos telefonok, mobilok és egyéb, sportoláshoz használots kütyük információ-áradata (napi megtett km lépésekben, sebesség, pulzusszám, emelkedő, stb)  nagy boldogsággal tölti el a sportolókat, hobbi sportolókat és egyáltalán azokat, akiknek fontos az egészsége, illetve az adatok leolvasása... :)
Egy HVG cikk szerint a hatvanas években, egészen pontosan 1964-ben Japánban, a tokiói olimpián hintették el, hogy naponta 10000 lépést kell megtenni az egészségért. Ez 8 kilométernek felel meg - ennyit kell(ene) nap, mint nap megtenni azért, hogy egészségesek legyünk és maradjunk. Kutatásokkal bizonyították, hogy akik naponta, több, mint 10000 lépést megtesznek, azoknak alacsonyabb a vérnyomásuk és jobb a kardiovaszkuláris (aerob) fittségük, valamint nagyjából 10000 lépés naponta segít a vércukorszint és a diabétesz kockázatának csökkentésében.
A felnőttek átlagban naponta 4000-18000 lépést tesznek meg naponta, s e számadatból egyértelműen kiderül, nagyon nem mindegy ki, milyen jellegű munkát végez, hol dolgozik, hány éves és hogyan táplálkozik. A lépésszámláló vagy egy okostelefon-alkalmazás nagy segítség, hogy tudjuk, az átlagos mozgásunkkal mennyi lépést tudunk megtenni, és kiderül kell e mennünk egy extra sétára. Emlékszem gyermekkoromban a nagymamám sokszor hangoztatta, hogy neki nincs szüksége sportra, mert ő annyit gyalogol a ház és a 'kiskonyhája' között főzés és takarítás során, hogy az felér egy edzéssel. A múlt héten pont ezen felbuzdulva, magamra csatoltam egész napra a mobilom, hogy lemérjem, hogy egy átlagos, sport mentes napon mennyit mozgok - ebben benne volt a bevásárlás, kutyasétáltatás, házimunka, stb, de semmi konkrét sport. Így tettem meg aznap 5962 lépést... Pedig úgy éreztem, hogy hűűűűű, de sokat gyalogoltam. Szóval, este a kutya örömére beiktattunk még egy sétát, valamikor kilenc óra magasságában... :):):) Meglett a 10000 lépés.
Azt gondolom, hogy hirtelen, minden napra beiktatni ezt a távot nem egyszerű, de egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk érdekében: ne használjuk a mozgólépcsőt, inkább gyalogoljunk fel, illetve le a lépcsőn, egy buszmegálló helyett gyalogoljunk kettőt, a sarki gyümölcsöshöz ne kocsival ugorjunk el, hanem menjünk gyalog, a hétvégi maratoni filmezés helyett válasszuk a friss levegőn való sétát, andalgást, stb. Fokozatosan sikerül majd elérni a napi 10000 lépést, épp úgy ahogy a megreformáltuk a táplálkozásunkat, és sikerült egyre több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, ugyanúgy sikerült majd egyre többet sétálni is...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése