2016. november 23., szerda

A méz




Azért gondoltam a mézről írni, mert valóban nagyon sok jó hatása van a bőrre, de kevesen tudják, hogy az adagolásával óvatosan kell bánni, mert erősen nedvszívó és amennyiben nem keverjük vizes alapba, akkor a bőr szöveteiből vonja el a nedvességet és pont az ellenkező hatást érjük el...
A méz kiváló bőrszépítő, bőrtápláló hatását a kozmetikában is felismerték és alkalmazták. Megköti a nedvességet, ezzel feszessé, rugalmassá teszi a bőrt. A száraz, érdes bőrt kisimítja és puhítja. Ugyanakkor fokozza a vérbőséget, és nyugtatja is a bőrt. Puhító hatású,  Kiváló pattanások, mitesszerek, kisebb karcolások, cserepes ajkak, sebek kezelésére is.
Sokféle mézes kozmetikai termék kapható az üzletekben, gyógynövényboltokban. Ezek nagy része nemcsak mézet, hanem egyéb méhészeti terméket is tartalmaz. A virágpor, a méhviasz, a propolisz a mézhez hasonlóan sok értékes hatóanyagot tartalmaz.
A méz legfontosabb kozmetikai jellemzői:
- Nagyon jó hatású a nagyon érzékeny vagy irritált bőrre
- Eltünteti a ráncokat és a finom vonalakat
- Megfiatalítja a bőrt
- Mélyen táplál, és megakadályozza a fertőzéseket
- A tiszta méz nem irritálja a bőrt és nem okoz allergiát
- Megtartja a nedvességet és megakadályozza a kiszáradást
- Simává és rugalmassá varázsolja a bőrt
- Fényt ad a tompa színű bőrnek, és megakadályozza az elszíneződést
- Igazi antioxidáns, és harcol a szabad gyökök ellen
- Gyógyítja és megelőzi a pattanásokat, az elszíneződést, és az aknét
- Hatásos a sebekre és a gyulladásokra
- Helyreállítja a károsodott bőrt
- Bársonyossá varázsol, fiatalít
- Segíti a bőrsejtek megújulását
- Gyógyítja az aknét, az ekcémát és más bőrproblémákat, mivel aminosavat és enzimeket tartalmaz
- Hatásos a bőr károsodása és az öregedés ellen
Az arcbőrre mindig hígítva használjuk, keverjük el joghurttal, ásványvízzel, tejszínnel, stb. A pakolás felhelyezése előtt ásványvízzel mindig mossuk át az arcot. Néhány pakolás tipp:

Mézes joghurtos hidratáló pakolás: 

Két evőkanál mézet keverjünk el három evőkanál joghurttal és vékonyan helyezzük fel a bőrre. Kevés túrót is lehet hozzá adni. 15-20 percig hagyjuk fenn.

Mézes-tejszínes arcpakolás

Két evőkanál mézet keverjünk össze két evőkanál langyos tejszínnel és helyezzük fel a megnedvesített arcbőrre 15-20 percre.

Halványító citromos méz pakolás

Fél citrom levét nagyon alaposan keverjük el két evőkanál mézzel, majd vigyük fel a nedves bőrre. 10 percig hagyjuk fenn, majd langyos vízzel mossuk le az egészet.

Mézes almás pakolás pattanásos bőrre

4 evőkanál mézet nagyon alaposan keverjünk össze pépesített almával és a letisztított, nedves arcbőrre vigyük fel 10 percre.

Mézes arcradír

Egy evőkanál mézet, fél citrom levét és két evőkanál őrölt mandulát keverjünk össze és ezt a keveréket használva, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk át az arcunkat, mint ahogyan azt a bolti radírral is tettük.

Mézes-élesztős-tejszínes pakolás zsíros bőrre

Keverj össze egy fél élesztőt 1 evőkanálnyi mézzel és adj hozzá annyi tejszínt, hogy kenhető masszát kapj. Kend fel az arcodra a pakolást és hagyd hatni kb. 15 percig, amíg teljesen ki nem szárad, majd a nagyobb darabokat óvatosan dörzsöld le. A maradékon öblítsd le, végül pedig a szokott módon tonizáld és hidratáld a bőröd.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése