2016. október 13., csütörtök

Zsíros bőr és a tél




A zsíros bőrrel először a  hormon-ingadozásokról híres tinédzser korban szembesültünk, arcunkon olykor az volt az érzésünk, mintha egy maszk lenne, tele voltunk pattanással és mitteszerrel. 

Ez az állapot egyébként általában addig tart, amíg a hormonháztartásunk helyre nem áll. Csakhogy, akinek hajlama van a zsíros bőrre, annak ez az állapot nem múlik el, hanem állandósul és oda kell rá figyelni. Ám ez a bőrtípus, ha megfelelően kezeljük, még a javunkra is válhat, hiszen a bőségesen termelődő zsír egy filmréteget képez a bőrön és így megvédi azt a kívülről érkező szennyeződésektől és káros anyagoktól. És még egy jó hír: ez a bőrtípus öregszik a leglassabban! :):):)
A zsíros bőrre a faggyúmirigyek túlzott működése jellemző: az arcbőr ennek hatására  olajosan fénylővé válik, de ennek ellenére durvább tapintású, fakóbb színű is lehet. A pórusok nagyok, szabad szemmel is jól láthatók, gyakoriak a mitesszerek, illetve a pattanások, mert a sok faggyú könnyen összegyűlik a pórusokban. A zsíros bőr oka elsősorban hormonális eredetű, de nagy szerepe van a genetikának is. Mindez mellett a rosszul megválasztott kozmetikumok is okozhatnak zsírosodást: meglepő módon, éppen a pattanások ellen használt termékeink okozzák a bajt, mert ezek sok esetben olyan anyagot is tartalmaznak, amelyek kiszárítják a bőrt, ezzel további faggyútermelésre serkentve azt!!! 

Sokan meglepődnek azon, hogy egy zsíros bőr hogyan tud száraz bőrre jellemző tüneteket produkálni?!? A helyzet az, hogy a túlzott faggyútermelődés és a vízhiány nem zárja ki egymást. A bőrön lévő faggyúréteg ugyan nem engedi kiszáradni a bőrt és bizonyos védelmet is nyújt, de nem pótolja a bőr víztartalmát... A zsíros bőrnek ugyanúgy szüksége van ápolásra, hidratálásra, mint az összes többi bőrtípusnak! 
A zsíros bőr téli vízhiányának ugyanaz az oka, mint a száraz bőr esetében: a fűtés, a hideg szél, valamint a száraz és hideg idő, valamint ezeknek a változása mind tehetnek arról, hogy a bőr nem tudja megtartani nedvességtartalmát és kialakul a vízhiányos állapot.

Hogyan ápoljuk a zsíros bőrt?

Mindenképpen kerüljük az irritáló összetevőket (alkohol, illatanyag), mert könnyen felborul tőlük a bőr egyensúlya és csökken a vízmegtartó képessége is. Amikor krémeket választunk, mindig azok a termékek közül válasszunk, amik zsíros bőrre készültek, még akkor is, ha ráakadunk valami csábító, hiper-szupernek kikiáltott újdonságra. A lemosókban is legyen bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő és mindenképpen a bőrtípusnak megfelelő könnyű hidratáló gélkrémet válasszunk, ami tartalmaz hyaluronsavat, glicerint, szkvalánt, tejsavat - ezek nem olajos, igencsak hatékony hidratáló összetevők..

Persze  téli hidegben simán lehet, hogy a gélkrém nem elég, úgy érezzük, szükség van olajra is. Akkor nyugodtan tehetünk a krémünkhöz pár csepp jojoba, kókuszolajat, mandulaolajat, szőlőmagolajat vagy extraszűz olívaolajat. Ha bizonyos területei az arcnak zsírosak, de máshol nagyon száraz, akkor a sima gélkrémet vagy az olajjal kevert krémet a megfelelő helyekre tegyük fel - ide ilyen, oda olyan... 

Viszont azt még el kell mondani, hogy a zsíros bőrt is védeni kell a káros napsugaraktól, mert a zsírréteg önmagában nem véd! Olyan fényvédőt kell választani, ami nem tömíti el a pórusokat, lágyabb állagú ás könnyen beszívódik. Kérjünk segítséget a kozmetikusunktól vagy a boltban az eladótól... vagy csak olvasgassuk a termékek leírását a doboz hátoldalán :):):)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése