2016. október 10., hétfő

Száraz bőr és a tél




A száraz bőr kezelése kihívás egész évben, de a tél beálltával méginkább oda kell figyelni ápolására, hiszen a hőmérséklet és a páratartalom is csökken és a már meglévő bőrbetegségek is rosszabbodnak. Gyakoribbá válik a hideg miatt a kipirosodás, a bőr feszül és húzódik, érdessé válik a tapintása, olykor viszket és erőteljesbben hámlik is, megszaporodik a finom vonalak száma - ezek idővel csak mélyülnek...

A bőr legkülsőbb rétege a szaruréteg, elhalt hámsejtekből és olajokból áll, amelyek segítenek megőrizni a bőr hidratáltságát. Ez a réteg segít megőrizni a bőr megfelelő víztartalmát, amely biztosítja az élő bőr mélyebb rétegeinek egészségét és hidratáltságát. Ha a szaruréteg sérül és nem tudja megtartani a a vizet, a bőr kiszárad és kialakulnak a száraz bőr tünetei. A száraz bőr tünetei a kor előrehaladtával egyébként is legtöbb esetben kialakulnak, hiszen lassulnak az életfolyamatok, a bőr mirigyei és a hámsejtek működése is csökken. Ehhez még a hideg beálltával rásegít a lakás levegőjének szárító hatása, a szappanos mosdás, és így együtt biztosan számíthatunk a panaszok erősödésére. Az alább felsoroltak mind okozhatják a bőrszárazságot:

  • időjárás - mint már fentebb említettem, a szél, a hideg idő, a páratartalom csökkenése.
  • a fűtés és a légkondícionálás, mivel csökkentik a beltér nedvességtartalmát.
  • forró vizes fürdő, jacuzzi, medence - ezek lebontják a bőr védő lipid rétegét
  • napozás - a káros ultraibolya sugarak felgyorsítják a kollagén és elasztin rostok lebontását, ami a laza, megereszkedett bőr kialakulásához vezet. A nap hatására károsodott bőr szárazzá válik.
  • testesebb krém használatának mellőzése a szabadban téli időjárásban
  • ekcéma
  • psoriasis
  • pajzsmirigy betegségek
  • vérnyomáscsökkentők
  • allergia elleni szerek, stb.

Mit tehetünk a bőrünkért?

Első körben kerüljük a forró fürdőt, forró vízzel való hosszantartó tusolást. Ha erőteljes késztetést érzünk a fürdésre, akkor   röviden tegyük azt, nem túl meleg vízben és a fürdővízhez adjunk hozzá valamilyen olajat - jojoba, mandula, kókusz, argán, stb
.  Amennyiben a lakásunkban nagyon megemelve szeretjük a hőmérsékletet a tél folyamán, használjunk párásítót, vagy napközben többször kenjük át arcunkat könnyű hidratálóval (amíg benn tartózkodunk). 
Kerüljük a szárító hatású szappanok használatát, inkább valamilyen olajos lemosót alkalmazzunk, kíméletesen tisztítsuk a bőrünket - ne dörzsöljük durva felületű törölközővel és a szemcsés arcradírunkat is cseréljük le negyven felett enzimes peelingre (az enzimekkel történő hámlasztás során biológiai úton nagyon gyengéd felszíni radírozást végezhetünk.)
A bőrünkön alkalmazott termékek ne tartalmazzanak illatósító- és színező anyagokat, valamint alkoholt. Mindenképpen száraz bőrre szánt termékeket vásároljunk.
Termék vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy arckrémünk az alábbi hatóanyagok valamelyikét mindenképpen tartalmazza:

-hialuronsav
-glüko-glicerol
-urea és tejsav
-ceramid
-lipid
-jojobaolaj
-szőlőmagolaj
-algakivonatok
-koenzim Q10
-Cell repair complex

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése