2016. október 16., vasárnap

Érzékeny bőr és a tél




Az érzékeny bőrűeknek a tél (sem) a kedvenc évszakuk... A könnyen, foltokban kipirosodó, sápadt, feszes, húzódó, hidegre, melegre, szélre és fényre is érzékenyen reagáló bőrtípus kisebb ellenállást mutat az ingerlő hatású anyagokkal szemben és sok-sok törődést igényel. Sok esetben a rosszul megválasztott, illatanyaggal, adalékanyaggal teli kozmetikai krémek is  kiválthatják ezt a jelenséget, de akár az UV sugárzás, bizonyos betegségek (diabétesz vagy a veseproblémák), a felgyorsult életmód, a stressz, cigaretta, hőingadozás, vérkeringési rendellenesség, örökletes hajlam, stb.
Az érzékeny bőr kisebb ellenállást mutat az ingerlő hatású anyagokkal szemben - könnyen kivörösödik, duzzanatra hajlamos, megjelenhetnek rajta ekcémás foltok, kiütések.
Sajnos az arcbőr szimmetrikus gyulladása, a rozácea könnyen kialakul az érzékeny bőrűeknél. Először azt tapasztalják, hogy az arc könnyen kipirosodik, később már a bőrpír rohamokban, hirtelen jelentkezik, különösen ha hirtelen hőmérséklet változás áll be - pl. télen a meleg házból kimennek vagy éppen fordítva, stb. Végül hajszálértágulatok jelennek meg az arcon, s ekkor már gyulladásra hajlamos bőrről beszélünk, aminek következő szakasza a rozácea - apró gennyes hólyagocskák, tágult erek, bőrmegvastagodás jelentkezhet.

AMIT FELTÉTLENÜL KERÜLNI KELL:


  • Dohányzást
  • Stresszt
  • Fűszeres ételek fogyasztását
  • Alkoholt
  • Szoláriumozást
  • Fényvédő nélküli napozást
  • Kávét, kólát (mert sok bennük a koffein)
  • Mechanikus, szemcsés arcradírozást
  • Forró fürdőt
  • Szappant
  • Illóolajokat
Csakis érzékeny bőrűeknek kifejlesztett, illatanyag és színezékmentes termékeket vásároljanak és használjanak, amelyek tartalmaznak E, C, illetve P vitamint, Q-10-t, B5 provitaminját, gyulladáscsökkentő anyagokat (bisabolol, aloe vera), illetve olajokat (mandulaolaj, extra szűz olívaolaj, jojoba olaj, ligetszépe olaj, makadámia olaj). A tél folyamán érzékeny bőrre kifejlesztett, testesebb, zsírosabb krémmel a bőrön lehet kimenni a nagy hidegekbe. A meleg szobába beérve kerüljük a forró tea, forralt bor fogyasztását - inkább langyos, hideg italt fogyasszunk, és a sok ruharétegtől megszabadulva élvezzük a bentlétet, hogy a felhevülés veszélyét elkerüljük.


Az E-vitaminról már írtam korábban - katt ide. Az érzékeny bőr hajlamos a kiszáradásra, különösen gyorsan ráncosodik. A ráncok hamar megjelennek és jobban is látszanak az ilyen bőrön. Az energiaszintet növelő és a sejtregenerálódást támogató, a bőr saját Q10 koenzimjét tartalmazó bőrápoló termékek használata segíthet a problémán. A Q10 koenzim nélkülözhetetlen sejtjeink energiaellátásához, a zavartalan biokémiai folyamatok fenntartásához.
A B5 provitamin rugalmassá, bársonyossá teszi a bőrt, védi a környezeti hatásoktól, erősíti az E-vitamin hatását és segíti a bőrt természetes regenerálódásában
A C vitamin megakadályozza a szabad gyökök okozta sejtkárosodást, védi a bőrt az UVB sugaraktól, illetve a környezeti mérgektől. A C-vitamin segíti a szervezet kollagén termelését, így közvetetten ugyan de ez a vitamin hozzájárul a bőr puhaságának, simaságának és fiatalságának megőrzéséhez.
A P-vitamin segíti a C-vitamin felszívódását és erősíti a hajszálereket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése