2016. október 21., péntek

Az 5 szeretetnyelv - egymásra hangolva




A nyaraláson olvastam ezt a könyvet és ráébresztett arra, hogy én minden rokonnal, baráttal és ismerőssel kapcsolatban mindig azt gondoltam, hogy ha azokkal a dolgokkal, élményekkel lepem meg, ami nekem nagy örömet jelent, akkor biztosan ők is nagyon fognak örülni. Számomra a legfontosabb az együttlét, hogy egy rakáson beszélgessünk, iszogassunk és csak örüljünk egymásnak - nem gondoltam, hogy másoknak ennél sokkal többet jelent egy ajándék vagy akár csak egy verbális megerősítés... A könyv elolvasása utána a családdal leültünk megbeszélni, kire mi jellemző, majd a tágabb családot is kielemeztük és hááááát rá kellett jönnöm, hány családtag kapcsán lőttem mellé azáltal, hogy nem az ő nyelvén mutattam ki a szeretetemet... Igyekszem változni és változtatni...

"Chapman a személyes szeretetnyelvünket az idegen nyelvhez hasonlítja. Ha két eltérő anyanyelvvel rendelkező ember találkozik, csak nehezen vagy egyáltalán nem jön létre a kommunikáció közöttük. Ha egyikük megtanulja a másik nyelvét, akkor lehetővé válik a társalgás, de nehéz helyzetekben az idegen nyelv nem pótolhatja az anyanyelvet. Vagyis az optimális kommunikáció csak akkor jön létre, ha mindkét fél megtanulja a másik anyanyelvét - azaz szeretetnyelvét.
Egy másik szemléletes hasonlata szerint személyiségünk egy motorhoz hasonló, amelynek rendszeresen szükség van üzemanyagra ahhoz, hogy megfelelően működjön. A házasságban a házastársak feladata nem más, mint egymás szeretettankjának a feltöltése. A félreértések, csalódások és házassági problémák hátterében az áll, hogy szeretetünket nem partnerünk szeretetnyelvén fejezzük ki.
Az öt szeretetnyelv a következő:

  • Elismerő szavak - Az elsimerő szavak esetében az egyik fél úgy érzi, hogy a társától érkező, magától értetődő dícséret mindennél többet jelent számára. A szavak tehát ebben az esetben többet érnek a cselekedetnél.
  • Minőségi idő - Akinek a minőségi idő a legfőbb szeretetnyelve, az a rá irányuló figyelem hatására érzi leginkább azt, hogy őt igazán szeretik. Ez lehet egy beszélgetés, egy közös vacsora vagy egy közösen eltöltött hosszú hétvége is, A kulcskifejezés az osztatlan figyelem, hiszen tévézés, olvasás közben nem lehet kapcsolatot építeni.
  • Ajándékozás - Az ajándékozás annak szimbóluma, hogy gondolunk a másikra. A szeretet látható jele. Nem szabad összekeverni azonban ezt a szeretetnyelvet az anyagiassággal, hiszen itt jelképes, apró ajándékokról és meglepetésekről van szó - az érték nem számít. Annak, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, már az is a megbecsülés jele, ha valaki időt szakít arra, hogy megtalálja számára a megfelelő ajándékot vagy meglepje őt.
  • Szívességek - Annak, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, bármely cselekedet, amely megkönnyíti az életőt, rengeteget jelent. A másik fél által elvégzett feladatok (bevásárlás, főzés, mosás, takarítás, stb) kicsiny szolgálatként foghatók fel, amelyek azonban tervezést, időt és fáradságot igényelnek. 
  • Testi érintés - Az átölelés, hátba veregetés, kézfogás, a kar, a váll vagy az arc figyelmes megérintése a szeretet vagy törődés kifejezése lehet. Azon személy számára, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, a fizikai jelenlét és az elérhetőség a legfontosabb. Egy-egy kedves mozdulat többet mond számukra száz szónál. A tapasztalatok alapján egyébként sokkal egészségesebbek azok a gyerekek lelkileg, akiket kiskorukban sokat ölelgetnek, babusgatnak, hiszen  mindannyiunknak szüksége van gyengédségre.
Ezen kívül mindannyiunknak van egy elsődleges szeretetnyelve, amely mélyebben hat ránk az összes többinél. Hasonlóan, ha nem beszéljük párunk elsődleges szeretetnyelvét, akkor ő valószínűleg nem érez kellő szeretet, még akkor sem, ha a többi nyelvet jól "beszéljük". (Forrás: wikipédia)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése