2016. október 1., szombat

10 dolog, ami felgyorsítja a bőröregedést




Egyre többen fordulnak  plasztikai sebészhez, hogy megőrizzék fiatalságukat, abban a hitben, hogy egy műtét vagy drasztikusabb beavatkozás megoldás lehet minden problémára... Pedig a sok apró, napi szinten megtett dolog a bőrünkért sokkal többet ér - a rendszeres hidratálás, arcradírozás, rendszeres masszázs és a tél folyamán hámlasztás, stb.
Az alább felsorolt dolgokra odafigyelve, azokat elkerülve sokat javíthatunk a helyzeten, a bőr állapotán:

1. Dohányzás

A jó hír, hogy már a cigaretta-mennyiség lecsökkentésével sokat elérhetünk, a felhagyásával meg különösen. A jó hír, hogy miután abbahagyjuk a dohányzást, a bőr meglehetősen jól regenerálódik.

A dohányzással kapcsolatban az a probléma, hogy hatására az agy vitaminokat von el a bőrből, a nikotin pedig csökkenti a bőr alsó rétegének vérkeringését, ami miatt a bőr kevesebb oxigénhez jut és fakóvá válik. A sejtképződés lelassulása és minőségének romlása miatt a bőr sokkal szárazabbá válik és nem tud ellenállni a káros külső hatásoknak. A kollagéntermelés zavart szenved, részben azért, mert a dohányzás rontja a C-vitamin felszívódását, ami pedig nélkülözhetetlen a kollagéntermeléshez. A cigarettázáskor végzett szívó mozdulat merőleges ráncokat vált ki az ajkak körül. Az alábbi képen egy ikerpár látható, akik közül a bal oldali a dohányos - mélyebb ráncok, fakóbb bőr, száj körüli ráncok, szem alatti táskák...


2. Mozgásmentes életmód

Már egy közepes intenzitású mozgás is javítja a vérkeringést (a bőrben is!) és jó hatással van az immunrendszerünkre. Ahogy öregszünk, a bőr irha rétege folyamatosan vékonyodik, amíg a külső szaruréteg vastagszik, így bőrünk idővel egyre ráncosabb és petyhüdtebb lesz. A rendszeres testmozgás azonban gátolja ezeket a folyamatokat, így sejtszinten a bőr a mozgás hatására akár egy évtizeddel fiatalabbnak tűnik.

3. Túl sok cukor, édesség

A cukor a véráramba kerülve fehérjékhez kapcsolódik és glikációs végtermék nevű veszélyes végtermék jön létre... Minél több cukrot fogyasztunk, annál több ilyen végtermék keletkezik a szervezetben, aminek következtében,  a bőr által termelt kollagén rugalmatlanná válik és akár már fiatal korban is megjelenhetnek a ráncok.
A vércukorszint gyors megemelkedése módosítja a sejtek szerkezetét és ennek következtében az egész szervezetben gyulladás alakulhat ki és ekkor megjelenhetnek a pattanások, a bőr elveszíti ragyogását, sőt még a ráncok is mélyebbé válhatnak.

4. Túlzott mértékű alkoholfogyasztás

A napi rendszerességgel elfogyasztott 1 dl-nél nagyobb mennyiségű bor, vagy más alkohol fogyasztása csökkenti a bőr rugalmasságát, feszességét és a bőr nagyon korán petyhüdté válik. A szemek alatt egész napra megmaradó táskák jelennek meg, valamint az arc is szürkésbarnává változik. Kitágulnak a hajszálerek, az orcák kipirosodnak és az arcbőr egyre érzékenyebbé válik, s mivel az alkohol elvonja a szervezettől a vizet és felborul a folyadékháztartásunk, így az arc két oldalán száraz foltok jelennek meg. Az alábbi képen látszik, hogy a hölgy arca hogyan vált szebbé négy hét teljes alkohol-tilalom után. (forrás: nlcafe.hu)


5. Kialvatlanság

Kevés alvás mellett a bőrünk nem tudja elvégezni az éjszakai feladatait, ezért a szem alatt karikák jelennek meg, szürkéssé válik a bőr, pattanások és mitteszerek jelenhetnek meg. A bioritmus felborul, a rendszertelenség és a szervezet túlterheltsége az anyagcserére és az emésztésünkre is rossz hatással van.
Ha nem alszunk eleget és jól, nem csak problémás lesz a bőr, de hamarabb is öregszik, egyenetlenné válik a pigmentáció, jóval hamarabb ereszkedik meg a bőr és nagyon sok finomránc is kialakul. (kép forrása: otvenentul.hu)


6. Villámdiéták

Ha a szervezet nem jut megfelelő tápanyagokhoz, nyomelemekhez, vitaminokhoz, gyengül az ellenállóképessége. Különösen 30 felett veszélyesek a villámdiéták a arc tekintetében, mert eltűnnek az arc természetes zsírpárnái. A súlyvesztéssel és koplalással a bőr és haj szerkezete romlik, a haj hullani kezd, felgyorsul a ráncosodás folyamata, a bőr megereszkedik...

7. Pattanás-nyomkodás

Otthon, házilag nyomkodni, sok esetben tisztátalan kézzel kapargatni az arcon megjelenő pattanásokat, csak további fertőzéseket vált ki és kiszárad a bőr.

8. Sminkkel aludni menni

Ha este nem távolítjuk el a sminket, az arc pórusai eltömítődnek, a faggyú nem tud kiürülni, gyulladások alakulnak ki és máris megvan az egyenetlen arcbőr.

9. Túl sok féle krém és alapozó használata

A napi szérum, krém fülé még az alapozó, amit napközben még lehet, hogy újra felkenünk az egyenletesebb arcbőrért... A túl sok, túl sokféle termék irritációt is kiválthat,

10. Napozás

A bőr öregedését az UVA sugárzás okozza - hatására a bőrünk ráncosodik, a kötőszövet rostjai megfogyatkoznak. Ha a nap káros hatásai ellen nem védekezünk, akkor az évek során bőrünk színében, szerkezetében jelentős változások lépnek fel. Öregségi foltok, szeplők, pókvénák alakulnak ki, a bőrfelszín durva tapintású lesz, mélebb ráncok jelennek meg. Petyhüdté válik az arc, pikkelyes, hámló elváltozások nőnek a bőrön. Ezeket a jeleket foto-agingnek nevezzük. A bőr önmagát megújító, regeneráló képessége romlik, a károsodások lassacskán felhalmozódnak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése