2016. szeptember 24., szombat

Argán olaj





 Körülbelül egy évvel ezelőtt hallottam, illetve olvastam erről az olajról egy újságban, amely azt taglalta, hogy a különböző országokban melyek a nők leghatékonyabb növényi szépítőszerei. Köztük volt az argán olaj, amit csak úgy emlegettek, hogy a Folyékony arany! 


Az argán fa a föld egyik legidősebb fafajtája. A világon egyedül Marokkó délnyugati részén él, ellentmondva a sivatag törvényeinek. Próbálták már mások is honosítani ezt a csodálatos fafajtát, de az hűségesen ragaszkodik az ősi földhöz. Illatos olaja Marokkó folyékony aranyának számít, gyümölcsének magvából nyerik az argan olajat, amely hidegsajtolással készül. 1 liter olaj előállításához 100 kg gyümölcs szükséges. A hidegen sajtolt, friss argán olaj méltán kapta a folyékony arany elnevezést. Jótékony bőrápoló hatása Marokkóban már évszázadok óta ismert.


A bőrt optimális működésre serkenti, biztosítja a megfelelő vízháztartást, jelentősen lassítja a sejtek, a bőr öregedését, fokozza rugalmasságát. Fájdalom és gyulladáscsökkentő hatású, így kiválóan alkalmazható kiütések, irritációk gyógyítására. A túl zsíros - aknés, pattanásos, és a túl száraz -ekcémás, pikkelysömörös bőr optimális működését biztosítja. Pozitív hatását figyelték meg cellulit és terhességi csíkok esetében is.

Én használom testápolóhoz keverve, este tusolás után, és heti egy két alkalommal szintén este az arckrémemhez keverve. Napközben nemigen kenem magamra, egyrészt nem a legkellemesebb az illata (egy kicsit a rántott hús illatára emlékeztet), másrészt - bár elég jól felszívódik, mégiscsak marad egy zsíros érzet a bőrön. Reggelre viszont a bőr szép fényt kap, telt lesz és kisimult.
Azt olvastam, többek között hajra is nagyon jó. Kipróbáltam. Hajmosás előtt be kell vele dörzsölni a hajat, fél órára rajta hagyjuk, be lehet fóliázni, vagy törölközőbe csavarni.Legalább kétszer át kell mosni utána samponnal, mert nagyon zsíros hatású marad egyébként a haj...   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése